A színek alkalmazása csodálatos dolog, érzelmeket, gondolatokat, érzéseket fejeznek ki.

Minden színnek van pozitív és negatív szimbolikája is. Hatásuk, és az általuk felébresztett érzelmek függnek az adott szín árnyalatától, és természetesen személyünktől, hangulatunktól is.

Milyen színeket használjunk lakásunkba?

 

Színek jelentése bővebben… Fehér

A szín hiánya. Világosságot, tiszteletet, tisztaságot, egyszerűséget, békét, ártatlanságot, erkölcsösséget, biztonságot, alázatot, sterilitást, bizonytalanságot, lemondást fejez ki. Távolinak tűnő szín. Hideget, telet, semlegességet, de reményt, könnyedséget, házasságot is jelent.

Fekete

A legsötétebb szín. A nyugati kultúrában a halál és a gyász színe. Szimbolizálja az intellektust, de a lázadó fiatalok, szélsőséges irányzatok is sokszor választották színüknek. Jó adag misztikum, spiritualitás is társult hozzá az évek során. Jelképe még a hiány, modernség, hatalom, kifinomultság, formalitás, elegancia, jómódúság, titokzatosság, gonoszság, félelem, üresség, sötétség, komolyság, hagyománytisztelet, anarchizmus, egység, szomorúság, igényesség jelentéstartalmaknak is. A divatban karcsúsító színnek mondják.

Szürke

A fehér (ártatlanság) és a fekete (gonoszság) között helyezkedik el. Eleganciát, alázatot, tiszteletet, stabilitást, kifinomultságot, bölcsességet, öregkort, pesszimizmust, unalmat, hanyatlást, elmúlást, piszkosságot, elvárosiasodást, egyensúlyt, semlegességet, gyászt, visszafogottságot, formalitást jelképez.

Piros

A vörös, vagy piros tipikusan a szerelem, szenvedély, energia, színe. Ezen kívül, hasonlóan az említett jelentésekhez, szimbóluma a szexnek, tűznek, romantikának, izgatottságnak, forróságnak, erőszaknak, sebességnek, vérnek, veszélynek, háborúnak, radikális lázadásoknak, de a kommunizmusnak, konzervativizmusnak (az USA politikájában), liberalizmusnak (Kanada politikájában), és a Szentléleknek is. A vezető, törekvő maszkulin és hatalomra törő emberek színe. Egyike a reklámokban leggyakrabban használt színnek.

Narancssárga

Az energia, lelkesedés, hatékonyság és az egyensúlyra törekvés színe. A boldogságot, vidámságot, melegséget, lelkesedést, játékosságot, vágyakat is jelképezi, de agressziót, erőszakosságot, veszélyességet is hordoz a szimbolikája. Az ősz és a nyilas színe az asztrológiában. A vörösnél kevésbé agresszív szín, hisz a sárga játékossága oldja a piros erőteljes hatását. A buddhizmus és a hinduizmus színe is.

Sárga

Tipikusan a napfényt, vidámságot, optimalizmust jelképezi, ehhez hasonlóan a fényességet (intelligenciában is), idealizmust, gazdagságot (arany), földet, reményt, az új élet kezdetét (tojás sárgája, virágporok…), örömöt, jó kapcsolatokat is jelképez. Negatív jelentései: öregedés, hanyatlás, hazugság, kapzsiság, gyengeség, mohóság. A nyarat jelképezi, csillagjegyei: Ikrek, Bika, Oroszlán. A halál (középkorban) és az istenség színe.

Zöld

Jellemzően utal az intelligenciára, természetre, fiatalságra. Más jelentése: termékenység, környezet, gazdagság, pénz (USA), szerencse, életerő, nagylelkűség, féltékenység, megújulás, jólét, fejlődés, egészség, őszinteség, egyensúly, stabilitás, nyugodtság és a kreatív intelligencia. Kínában a szégyen színe, a négy elem közül a föld színe, az asztrológiában pedig a Rák csillagjegyhez kapcsolódik.

Kék

Víz, férfi, teremtés, égbolt, béke, harmónia, nyugodtság, hűvösség, konzervativizmus, magabiztosság, jég, hűség, idealizmus, erősség, céltudatosság, igazságosság, erő, könnyedség, barátságosság. Ezek kapcsolódnak legjellemzőbben a kék szín jelentéstartalmához. Bolygónk, a Föld színe is. Az asztrológiában a Szűz (világoskék) és a Halak színe. Az USA politikájában a liberalizmus, az Egyesült Királyság, Kanada és egyes európai országok politikájában a konzervativizmus színe.

Indigó

Erősen a spiritualitásra és az intuícióra utaló szín. Egyes kultúrákban a szerelmet és bölcsességet is szimbolizálja.

Halványlila

A varázslatot, a túlvilágit, és a fenséges, de érinthetetlen, tisztelettel övezett királyit jelképezi.

Lila

A lila spiritualitást, nemességet, kreativitást, jólétet, előkelőséget, nosztalgiát, ünnepélyességet, titokzatosságot, gyászt, szexuális bizonytalanságot, büszkeséget, bűnbánatot, vallásosságot szimbolizál. Jelképe a Skorpió jegy szülötteinek.

Bíborvörös

A művészi kreativitás jelképe.

Rózsaszín

Az optimizmus és a romantikus szerelem jelképe.

Halvány rózsaszín

A halvány rózsaszín a tavasz szimbóluma, de a gyermeki, az egészséges, nőies dolgok, a szerelem, romantika, élvezet, házasság és az ártatlanság jelképe is.

Barna

A barna szimbolizálja a nyugodtságot, mélységet, természetességet, gazdagságot, stabilitást, hagyományokat, földhözragadtságot és az ehhez kapcsolódó képzettársításokat, de a durvaság, modortalanság, unalom, szenny, szegénység és piszok jelképe is. A Bak és a Skorpió színe az asztrológiában.

 

Milyen árnyalata van az ülőgarnitúránknak, szőnyegünknek, mihez passzítsuk a függönyünket, sötétítőnket?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések merülnek fel függönyvásárláskor. Ma már óriási a kínálat, minőségileg is és árkategóriában is.

Legtöbb esetben nehéz felidézni otthonunk pontos színvilágát, jól mutat az üzlet kirakatában, és mégis csalódást érzünk, amikor már ablakunkat dekorálja.

Ezért ajánljuk a helyszíni felmérést, tanácsadást, és a pontos méretezést. Különleges formájú, méretű ablakaira is van ötletünk. Fontos, hogy olyan enteriőrt teremtsünk otthonába, amely a legjobban illik az ön stílusához, ízléséhez és ahová jó érzés hazatérni…